free portfolio website templates


AnQore tevreden over
innovatieve ultrasone reiniging 

De warmtewisselaarbundels van de zuiveringskolommen bij AnQore waren zodanig vervuild dat de capaciteit ervan fors terugliep. Door de opgebouwde vervuiling had schoonspuiten steeds minder effect. Zelfs met een spuitrobot. Besloten werd het over een andere boeg te gooien: ultrasoon reinigen. De resultaten daarvan waren boven verwachting.

AnQore wil maximaal produceren

AnQore’s Edo Beijer (Assistant Production Manager) legt uit: “De bundels die zorgen voor de verwarming van de zuiveringskolommen moeten normaal gesproken na 150 dagen uitgebouwd en schoonspoten worden. Een aantal jaren geleden zijn we overgestapt op de inzet van een spuitrobot, omdat we de verontreiniging niet meer handmatig kregen weggespoten. Door deze opgebouwde vervuiling nam de capaciteit van de bundels af, waardoor ze nog maar 50 tot 70 dagen hun werk goed deden. En dat in een periode waarin we als AnQore maximaal willen produceren. Weliswaar hebben we de mogelijkheid om tijdelijk over te schakelen op verwarming met behulp van stoom, maar dit brengt extra kosten met zich mee.”
Mobirise
Jaap Giessen, Edo Beijer, Mariana Fonseca en Marco Biermans

Minder vaak uitbouwen is beter en veiliger

Mariana Fonseca (Process Engineer bij Sitech) en Paul Cremers (Productiestaf AnQore) waren al enige tijd bezig de mogelijkheden van ultrasoon reinigen te onderzoeken. Mariana vertelt: “Het reinigen van de warmtewisselaarbundels vormde een concrete aanleiding om dit proces te versnellen.” Edo: “Aanvankelijk wilden we hiermee wachten tot de turnaround van 2019, maar een business case maakte duidelijk dat het financieel aantrekkelijker was om de bundels nu al te laten reinigen. Eenmaal goed gereinigd, kunnen ze weer langer mee zonder schoongemaakt te hoeven worden. Dit betekent dat ze minder vaak uitgebouwd hoeven te worden, wat beter is voor de installatie én veiliger voor de medewerkers die daardoor minder risico lopen op blootstelling aan schadelijke stoffen.”
Impressie ultrasone reiniging

Sourcing blij met unieke kans

Om te komen tot deze business case riep Mariana de hulp in van Sitech Sourcing. Marco Biermans (Contract Manager bij Sitech): “Toen ik deze vraag kreeg, maakte mijn sourcing hart een sprongetje. De techniek was weliswaar bekend, maar we hadden nog een nooit een case gehad waarmee we concreet aan de slag konden.” Mariana vult aan: “Op basis van de vastgestelde scope onderzochten we twee mogelijkheden: reiniging op de Chemelot site zelf of reiniging bij de leverancier. Dat laatste verdiende uiteindelijk uit veiligheidsoverwegingen de voorkeur. Na gesprekken met diverse aanbieders, besloten we met Reym B.V. in zee te gaan. Zij bedrijven een ultrasone wasstraat in Rotterdam, waar we de bundels in afgesloten big bags naartoe lieten brengen.”

Imploderende dampbellen

Hoe werkt ultrasoon reinigen? Jaap Giesen, projectleider Reym Sittard: “Het procedé bestaat uit ultrasone geluidsgolven die door een bak met reinigingsvloeistof worden gestuurd. Deze geluidsgolven veroorzaken afwisselend hoge en lage druk. Tijdens de lage druk vormen zich miljoenen microscopisch kleine dampbellen in de vloeistof, ook wel cavitatie genoemd. Tijdens de hoge druk imploderen die bellen. De energie die daarbij vrijkomt, zorgt ervoor dat de vervuiling loskomt. De implosies werken als borsteltjes in alle richtingen, op elk oppervlaken en dringen in alle holten en gaten door.”

Dagenlang onafgebroken doorgaan

Hij vervolgt: “Afhankelijk van de aard van de vervuiling passen we vloeistof in de wasstraat aan. In dit geval hadden we te maken met vervuiling van harde polymeren. Op advies van onze leverancier gebruikten we daarvoor een loogoplossing in een behoorlijke concentratie. Toen we de bundels daarin legden, verkleurde de vloeistof donkerbruin. Pas na enkele keren terugleggen en met hoge druk nareinigen zijn ze goed schoon geworden. Om dit resultaat te behalen, zijn we 5 dagen achter elkaar doorgegaan.” 

Zo goed als nieuw

Het resultaat is verbluffend, bij AnQore waren ze dan ook diep onder de indruk. Mariana: “De bundels staan er weer bij zoals we dat jaren geleden gewend waren. We hebben goede hoop dat ze pas weer na 150 dagen gereinigd hoeven te worden. We zijn echt heel tevreden, dus de andere 3 bundels laten we binnenkort ook ultrasoon reinigen. Daarna proberen we deze klus voortaan tijdens een turnaround mee te nemen.”

Breed toepasbare techniek

“Ultrasoon reinigen is breed toepasbaar, in combinatie met andere technieken”, volgens Jaap. Marco: “Vanuit Sourcing zullen we deze business case gebruiken om ook andere plants te overtuigen gebruik te maken van deze techniek, die voor veel soorten equipments van toepassing is.”